Apurva Bistkupstwo

Apurva Bistkupstwo je barzoj, ruský chrt, z chovatelské stanice Bistkupstwo
výstavní úspěchy:
BOB ze Světové výstavy psů v Bratislavě 2009, World Veteran Winner 2009, Veteran BOB WDS 2009, Interšampion, Šampion Švédska, Norska, Polska, Slovenska, Swedish winner 2005, TOP fena 2005 ve Švédsku
Apurva Bistkupstwo
Matka: Polly z Palatinu Moravia
Otec: Avanturin
více o původu
Datum narození: 10.7.2001
Chovatel: Vojtěch a Ludmila Zapletalovi
Majitel: Bistkupstwo + Borscana (SWE)
Naše Apunka měla odpočátku pohnutý osud. Nejdříve byla velmi dlouho rezervovaná pro jednu zájemkyni ze zahraničí, která se ovšem zachovala nekorektně a štěně si nevyzvedla. Potom přijeli jiní lidé, kteří si chtěli vzít společně hned dvě fenky, takže Apunka a její sestra Asolana putovaly do Brna. Během roku jsme několikrát volali jejich majitelům a ptali se, jak se fenkám daří a vždy jsme byli ubezpečeni, že výborně. Něco se nám ale nepozdávalo, a proto jsme se vydali fenky osobně navštívit a zkontrolovat. Co jsme na místě jejich pobytu zjistili, nepřejeme nikomu zažít! Spousty psů uzavřených v kotcích v halách a používaných pouze na množení, Okamžitě jsme obě feny odkoupili zpět. Asolanka i Apunka byly podvyživené a neuvěřitelně šťastné, že jsou opět mezi lidmi, kteří je mají rádi. Asolana našla nový domov v milující rodině v Rakousku a Apurva žila nějakou dobu s námi. Dala nám svůj první vrh nádherných štěňátek a tak nám přirostla k srdci, že by nás nikdy nenapadlo, že by opět mohla z našeho domu odejít. Ale ozvali se milí lidé z chovatelské stanice Borscana ze Švédska a domluvili jsme se na dočasné výměně Apurvy za Ebbu ze stanice Borscana.

Během svého dvouletého pobytu ve Skandinávii dokázala Apunka neskutečným způsobem bojovat a její tituly vypovídají o všem: Interchampion, Champion Švédska, Norska, Swedish Winner 2005, nádherné třetí místo v TOP 10 Švédska 2005 (první místo ve fenách), nominace na Cruft v roce 2006, nepřeberné množství CAC, CACIB, BOG, BIG i BIS!

V neposlední řadě dala švédské stanici Borscana nádherných 11 štěňátek spolu s otcem štěňat Moryjak Wild Is The Wind. Poděkování za takovou nádhernou prezentaci náleží nejen Apunce, ale i jejím dočasným majitelům a našim velkým přátelům Lize a Rickardovi za péči o ni.

Po návratu ze Švédska Apunka rozčeřila výstavní vody v okolních státech, dokončila bleskově dva další šampionáty, Polského a Slovenského, stála několikrát na stupních vítězů v závěrečných soutěžích chrtů. Podobně jako její bratr Avar, je i Apu výborně oceňována spíše nezávislými zahraničními rozhodčími, které upřednostňujeme pro posouzení našich psů. Proto jsme se rozhodli nedokončovat její český šampionát, protože v naší zemi je velmi málo příležitostí nechat si posoudit barzoje nezávislým rozhodčím.

Nestává se často, aby sám rozhodčí si fotil vítězného psa v pohybu a poté si jeho fotografie s komentářem dával na svůj osobní web. Posuďte sami, zde je webová prezentace pana rozhodčího Cristiana Vantu z Rumunska, chovatele azavaků: http://vantu.wordpress.com/

V roce 2007 Apunka vychovala náš vrh F a následně na konci roku 2008 svoje poslední štěňátka, vrh H Bistkupstwo. Teď už je Apunka v důchodu. Protože je ale ve skvělé kondici, zkusila si třídu veteránů na Klubové výstavě na Slovensku 2009, odkud si přivezla titul Res BIS2 veteran s vynikajícím posudkem od rozhodčí Bitte Ahrens. 
Úplně poslední veřejné vystoupení Apunky jsme připravili na Světové výstavě psů v Bratislavě v říjnu 2009. Myslím, že Apu překvapila nejen okolostojící kolem kruhu, ale hlavně nás, kdy se stala World veteran winner, Veteran BOB a v závěrečné soutěži byla oceněna jako nejkrásnější barzoj Světové výstavy - BOB!
Myslíme, že lepší zakončení výstavní kariéry opravdu neexistuje. Děkujeme ti Apunko.
Apu nás navždy opustila začátkem roku 2011...

9.1.2011, Ludmila Zapletalová