sourozenci: vrh O Bistkupstwo

vrhy

štěňata

Ortiga ve zprávách

  • 14. 05. 2023
    CACIL Adamov (SK): z tohoto upršeného coursingu jsme si dovezli: 3. místo Gina (Quillaia), 4. místo Eliška (Odesza) a 8. místo s lehkým zraněním Tiga (Ortiga). Závodu se zúčastnilo 10 fen. Byl to poslední závod před Světovým coursingem ve Švédsku, kam se všechny tyto tři naše fenky nominovaly. Odesza současně převzala ocenení za 3. místo ve V4 CUP 2022. Gratulujeme!
  • 22. 04. 2023
    Coursing v Odrách: naše závodnice obsadily pěkná místa v silně obsazeném závodě: Odesza 4. místo, Ortiga 5. místo, Quillaia 8. místo z 10 fen na startu.
  • 23. 10. 2022
    Adamov, SK - poslední závod letošní sezóny. Naše děvčata zvládla závod i po 5 tis km dlouhé cestě na sever Švédska. Gina - Quillaia se umístila na druhém místě se ztrátou pouhý jeden bod za první fenou, obdržela Res CACT a Res CACIL. Eliška - Odesza obsadila 4.místo a Tiga - Ortiga 5. místo z 10 zúčastněných barzojů - mix. Gratulujeme všem!
  • 08. 10. 2022
    CACT Orlov - poslední český závod letošní sezony, naše bílé střely opět zazářily: Tiga - Ortiga vyběhala 1.místo a CACT, Gina - Quillaia 2. místo a Res CACT, závodu se zúčastnilo 10 barzojů, z toho 4 feny.
  • 17. 09. 2022
    CACT coursing v Křeči: Naše děvčata ukázala, že ještě v závodní kariéře nekončí: Ortiga 1. místo CACT, Mistr Čech! Quillaia "Gina" 2. místo, Res CACT, Odesza 4. místo z pěti závodících fen.
  • 29. 04. 2022
    V polovině května očekáváme nový vrh ze spojení dvou velmi úspěšných coursingových běžců. Naše Ortiga Bistkupstwo byla nakryta americkým psem Del Sol Sirius Black of Coburn WNS. Moc se těšíme na tento speciální sportovní a po delší době barevný vrh v naší CHS.
  • 26. 02. 2022
    Pezinok: zúčastnili jsme se první letošní výstavy, Speciální výstavy chrtů na Slovensku. Gina obdržela známku Výborná 3 a Ortiga Výborná 1, CAC a tím splnila podmínky pro udělení titulu Slovenský šampion krásy.
  • 24. 10. 2021
    Evropský coursingový šampionát v Ronostrand, Nizozemsko: tento závod byl pro naši Lovku rozlučkový s její sportovní kariérou, protože na konci roku oslaví 8 let a dle nových pravidel již nemůže závodit. Lovka se stala na tomto závodě žijící legendou, kterou poznávali a chválili lidé z celé Evropy, byla také nejstarším barzojem, který se zúčastnil této celoevropské sportovní akce. Nevedla si vůbec špatně, doběhla na krásné 18.místo z 32 běžících fen. Její dcera Ortiga zaujala 23. místo.
  • 10. 10. 2021
    Jedna dobrá zpráva střídá druhou, nestíháme vyměňovat aktuality! Na slovenském coursingu jsme opět zabojovali a naše CHS získala první 4 místa jako za starých časů! Největším překvapením byla zase naše Lovka, která jako nejstarší obdržela CACT a CACIL a v závěsu za ní její skvělé dcery Odeta, Odesza a Ortiga! Opět jsme dokázali, že výsledky našich psů nejsou náhoda.
  • 30. 09. 2021
    Další šampionát pro naši CHS - tentokrát pracovní pro Ortigu, která se stala Českým šampionem práce. Tigušce gratulujeme a přejeme, ať jí to ještě dlouho dobře běhá!

Ortiga Bistkupstwo

Ortiga Bistkupstwo je barzoj, ruský chrt, z chovatelské stanice Bistkupstwo
výstavní úspěchy:
Slovenský šampion, Maďarský šampion, Český šampion práce, Vítěz Krásy a výkon SK 2021, Mistr Čech 2021, Vítěz V4 Cup 2020, CACIL, CACT, Mistr ČR 2019, Res CACT, Res CACIL, coursingová licence, BOB, CACIB, Res CACIB,CAC, Res CAC
Ortiga Bistkupstwo
Matka: Lovka Bistkupstwo
Otec: Estet Classic Valentin SG
více o původu
Datum narození: 18.09.2017
Chovatel: Bistkupstwo
Majitel: Bistkupstwo
Ortiga "Tiga, Tiguš"
je další zakletá princezna v naší CHS. 
Když byla ještě maličká, vybrali jsme si ji společně s Jenkou, že si necháme obě do naší nové smečky. Potom jsme přehodnotili situaci a počet psů v našem domě a rozhodli se ponechat si jen jednu z nich. Ve věku 2 měsíce byla Tiga tedy prodána novým majitelům v ČR. Po třech měsících se nám neplánovaně vrátila domů, nejdřív jsme ji chtěli prodat dál, ale každou malinkou chvilku si nás přibližovala víc a víc k srdci, až jsme se rozhodli, že několik zájemců odmítneme a Tiga zůstane doma. Nejvíc tuto novinku přivítala její sestra Jenka a staly se z nich nerozlučné kamarádky. 
Tiga je hravá, milá a poslušná holka a je hodně aktivní.
Nejdřív jsme si mysleli, že Tiguška asi nebude velkou výstavní hvězdou, i když je plnochrupá se správným nůžkovým skusem a nemá žádnou vadu proti standardu. Spíš jsme s ní počítali na sportovní aktivity.
Na únorové výstavě v Brně ji přísná portugalská rozhodčí paní Marion Gabriela Veiga ocenila známkou výborná 2, Res CAC.
Po splnění coursingové licence se Tiga zúčastnila mnoha závodů, reprezentovala ČR na Evropském coursingu v Estonsku, kde po prvním kole doběhla na první místo ze 40 nejlepších fen z Evropy. Bohužel v druhém kole ji poškodilo nesprávné hodnocení jednoho ze severských rozhodčích a tak nakonec se umístila na 21.  místě. Po tomto závodě se zúčastnila dalších závodů s pěknými výsledky CACT, Res CACT, Res CACIL, CACIL a na nominačním závodě v Orlově získala dokonce první místo a titul Mistr ČR 2019. Na tomto závodě byla nominována na další Evropský coursing, který se ale bohužel z důvodů Covidové nákazy nekonal.
Na prvním závodě v roce 2020 obhájila své prvenství na silně obsazeném poli (12 fen) na závodě ve slovenském Adamově, kde získala 1. místo, CACT a CACIL. 
Na konci roku 2020 byly vyhlášeny výsledky V4 CUP a naše Tiga se stala vítězkou tohoto mezinárodního klání, jehož vítězkami v minulých rocích byla i její máma Lovka, teta Lidunka a sestra Odeta. V roce 2021 potom obsadila 2. místo v tomto prestižním závodě V4.
V r. 2021 byl Tize přiznán titul Český šampion práce.
V tomto roce jsme se rozhodli Tigu ukázat také na výstavách, protože se pěkně osrstila a zmohutněla. Na dvou výstavách na Slovensku obdržela 2x CAC a v září 2021 si dovezla domů z Maďarska 3x CAC, CACIB a res CACIB a BOB. Splnila tímto podmínky pro titul Maďarský champion.
Na konci února 2022 obdržela Tigi poslední CAC pro splnění titulu Slovenský šampion krásy.
Na začátku roku 2022 Tiga porodila náš vrh T, sportovně zaměřený na coursing. Otcem štěňat je úspěšný coursingový běžec, černý Američan Del Sol Sirius Black WNS. Narodilo se 6 feneček a 2 kluci v barvách černo-bílá a šedo-bílá. Z tohoto vrhu u nás zůstala černá Toyen Bistkupstwo, která se na začátku roku 2023 stal Junior championkou Polska.
Tři štěňata z tohoto vrhu rychle splnila coursingovou licenci a na začátku roku 2024 začala aktivně závodit s velkými úspěchy - Tacca na svém prvním závodě získala první místo z 15 fen na startu a její sestry obsadily krásná 4. a 6. místo.
V roce 2024 plánujeme s naší Tigou její druhý a poslední vrh, více informací již brzy na našem webu.
21.3.2024